-1
archive,post-type-archive,post-type-archive-portfolio_page,stockholm-core-2.4.3,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-9.8,ajax_fade,page_not_loaded,side_area_over_content,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Archive

  • Sort Blog:
  • All
  • Articles
  • On The Boards/Current Work
  • Weekly Update

West Seattle House

A dramatic central entry in this West Seattle residence divides the main structure in half, while the kitchen beyond the entry’s opaque windows unifies the house.  The form to the north of the entry contains the dining room and living room on the first floor, the master bedroom with a magical view on the second floor, and a family room at the lowest level that opens up to the backyard. On the south side of the axial entry lives the stair core, pantry, mudroom and garage access on the main floor, the second floor contains the children’s bedrooms with ensuite bathrooms, and the lower floor contains the wine room, workout space and the guest bedroom and bath. In the center, tying together the house is the generous family kitchen. A second floor bridge overlooks the two story space and links the parent’s and children’s bedrooms.

On the busy street-side, the house is afforded privacy by the solid two-story walls clad in Thermory on the outside and also carried into the interior.  Eastern light penetrates the house through the central two-story opaque windows and the clearstory windows above. Inside the 4,700 square foot house opens up to the expansive view with large windows on the north and west elevations.  The kitchen flows easily onto the large adjacent deck that includes an outdoor fireplace overlooking Puget Sound and steps down to the lower lawn connected to the family room. Concrete floors throughout the house work perfectly for a family of four with three dogs.

Location

West Seattle, WA

Date

2016

Contractor

Owner

Photographer

Erik Skaar

Hood Canal Family Compound

The clients had one request, “design a multi-generational family getaway oasis of timeless, classic cottages, independent yet interdependent, that can be enjoyed and cherished now and for many years to come.”

After sharing a family cabin on Hood Canal with other relatives for over 60 years, the owners decided to create a new family compound for themselves, two grown children and their young families.  The narrow lot slopes gently over 430 feet to the no-bank waterfront and allows for a meandering, naturally landscaped walk between the four buildings on the site.  At the top of the site is a 665 sf Bunkhouse which primarily separates car related activities – driveway and parking – from the rest of the compound.  The structure has a slype which acts as a gateway to the cottages beyond.  A 982 sf, 2 bedroom, 2 bath ADU Cottage sits a few paces away from the beautiful bunkhouse.  The Primary Cottage is a 5 bedroom, 5 bath structure divided into two sections connected by a glazed breezeway that looks out to the natural gardens. The larger 2,280 sf section offers privacy for the owners, while the breezeway travels to the 1,000 sf portion used by visiting family.  Each wing maintains its own kitchen, dining and living areas effectively acting as two cottages under one roof assembly.

At the water’s edge is a small structure labeled the Oyster Temple.  Here, the family gathers to BBQ oysters pulled right from the beach.  This outbuilding also shelters an outdoor shower, a powder room and space for outdoor furniture storage.  Back at the top of the lot and across the street, the owner’s Boat Barn is a simple gable building housing the all the water toys.

Location

Hood Canal, WA

Date

2023

Contractor

Clark Construction, Inc.

Photographer

Erik Skaar

Hood Canal House

Designed to capture the surrounding water views, this house bridges the land and extends towards the Hood Canal. The home’s entry bridge visually travels on through the house to the water-side deck and beyond. The main level includes a great room, media den, and a master bedroom suite shielded from the street noise by a series of solid massing walls organizing utilitarian spaces. Additional bedrooms and a gym area are located on the walk-out lower level protected by the long cantilever deck extension above. Working with the steep slope to settle the structure into the grade and incorporating a shallow hip roof assists in reducing the home’s visual impact on the site. Additionally, this siting allowed for privacy at street level, while opening up the view side of the house with a significant amount of glazing for the dramatic vistas.

Battle Point House

Nestled on a plot of land that has been in the family for generations, this project seeks to honor the farming roots of Bainbridge Island while maintaining a sleek, contemporary aesthetic the client developed over a long career as an industrial designer. The masses are broken apart with a glass entry to divide the program and break down the scale; fitting into the landscape more organically just as agricultural structures would. The materials blend the ancient and the new with pop-outs clad in composite concrete panels set against the shou-sugi-ban siding of the main building mass. The maximization of the southern glazing will allow the homeowners to enjoy the misty meadow mornings and the dappled afternoon light through the giant relics of the Christmas tree farm. This project is as much about site and history as it is about design and program.

Customized Tamarack

The client fell in love with the Tamarack, a permit-ready, stock-plan offered through the Perfect Little House Company, but needed to increase its size for future endeavours.  BC+J worked with the owners to double the footprint of the Tamarack, without overshadowing the original scale and proportions of the original cabin design. The solution included a new centralized entry between the public spaces of the original Tamarack, and the private new bedroom wing of subordinate  massing. The two structures, connected at the corner, create a courtyard protected from the street view and open to the surrounding forest.  The master bedroom suite is located in the corner of the lower wing which captures the edge of the courtyard, while the guest bedroom is tucked in closer to the entry.

Clad in shou-sugi-ban siding, the structures recede into the fabric of the wooded lot, while the contrasting Douglas fir rafters and soffits are highlighted.

At 1,400 square feet, this two bedroom, two bath home had to make use of every inch, while still maintaining clear, open views through large, two-story high, glazed wall areas.  The kitchen is compact but well appointed with substantial storage under the stairs to the loft.  The living room / dining room area is enhanced by a storage wall that also includes a built-in banquette for dining and additional seating.  A small office area, bar, more storage and a media room occurs in the loft, which also has extensive views to the trees.

Location

Bainbridge Island, WA

Date

2023

Contractor

Craftsman Building Fine Homes LLC

Photographer

David W Cohen Photography

Eagle Harbor House

Perched on a precipice offering views of Seattle to the east, Sunday Cove to the west, and all of Eagle Harbor and Winslow, Eagle Harbor House basks in abundant natural light and feels connected to the vibrant harbor. The house has grown over time—from a 2,200 square foot conceptual plan to 6,000 square feet—to accommodate visiting family and new amenities. Recent additions include a pool, a theater room, and a guest bedroom wing centered around a courtyard.

The main level of the home includes a great room, indoor and outdoor fireplaces, a utility area and a master bedroom/bathroom. The generous cantilever-covered outdoor area (heated by the outdoor fireplace) makes for a perfect year-round living space, while folding doors along the view ends of the building accentuate the feeling of an open-air pavilion, especially during warmer months.  Graceful, identically sized window bays accommodate views, and readily-available thermal glass, while meeting standard door and window dimensions. The lower level of the dwelling is built into the grade, providing each bedroom with a view of Seattle and Eagle Harbor while visually grounding the structure to the site. The home’s massing helps create an aesthetically pleasing hierarchy of spaces within the main living level; and clerestory windows throughout add to the effect. Generous overhangs for building envelope protection and shading from the harsh summer sun are additional attributes of this modern structure.

The Birch

A Perfect Little House Company offering

Like the Juniper, the Birch features a comfortable footprint and feels larger than it is—thanks to plentiful glazing and an extended roofline.

The modern cottage’s “daytime” and “evening” wings are separated by an elegant, light-filled entry, and both wings enjoy abundant natural light and generous, all-around views thanks to the home’s thoughtful longitudinal design.

The Birch’s evening wing contains three bedrooms, two baths, and the laundry area, while the daytime wing includes the living, dining, and kitchen areas. A gas fireplace in the living room helps keep the dwelling cozy on cool evenings. Similar to the Juniper, the Birch is ideally suited for flat, open vistas such as rolling meadows and clifftops.

Pleasant Beach House

Nestled on the edge of an estuary, the Pleasant Beach House is a combination of two vernacular farmhouse forms.  The placement of the daytime and nighttime wings at 90 degrees to one another creates two sides of a large outdoor room offering views of Rich Passage over a pocket park.

The daytime wing – an open, light-filled space designed to maximize views and accommodate the needs of a busy young family and guests  – includes kitchen, dining and living spaces. The southern face of this wing is shielded by a 10′ deep cantilevered canopy which protects from direct sunlight or rain, and facilitates use and enjoyment of the outdoor space during warmer weather.  A diner-style pass-through bar located on the kitchen side of the covered terrace further enhances the use of this terrace area.

Four bedrooms, plus bathrooms, laundry and mudroom with entry via the garage make up the home’s nighttime wing.  Breathtaking views are available from the  master bedroom and bath, while the kid’s bedrooms feature modest views, generous play and study spaces, and shared bathrooms.

Contractor

2atara Construction

Photographer

Kelvin Hughes Productions

Wing Point House

Thanks to careful siting and thoughtful architectural expression, the Wing Point House boasts views of Seattle and Eagle Harbor while ingeniously delineating public and private spaces. With its commanding, 360-degree outlook and abundant natural light from the east, south, and west, the public (daytime) wing includes living, dining, kitchen and family room areas. The building has a treehouse feel from within, seeming to float above the landscape.

Bedroom and support spaces are situated in the home’s private wing, and the master suite (upper level) enjoys light and views from east and west.

Public and private wings intersect at the main entry, where a covered terrace links the different aspects of the dwelling. Terrace features include an outdoor fireplace, designed for year-round use, and a water element intended to reinforce the intersection of spaces.

Mechanically operated, louvered blades mounted to the exterior shell of the house provide privacy from the street without impeding natural light. In the closed position, the blades also provide a texture to the skin of the west elevation and augment the modern home’s character.